Category: Artiklar | 2011-04-19 | 18:02:51

Saades vilda dagar i Ryssland

Eric Saades marknadsföringsdagar i Moskva blev en stor svensk framgång. Efter uppmärksamheten i tv och tidningar har han fått en publik i landet som växer snabbt. Men samtidigt har det blivit ordväxlingar i medierna mellan Eric och den ryska eurovisionsrepresentanten Alexej Vorobjov.

Besöket i Ryssland blev intensivt för Eric Saade. Den svenska beskickningen bodde på ett lyxhotell ett stenkast från Röda torget och har haft ett fulltecknat schema - både officiellt och efter arbetstid.

Det blev sammanlagt tre stora tv-shower där Eric och dansarna framförde Popular, åtta tv-intervjuer för musikprogram och pratshower och en rad intervjuer för de största ryska tidningarna. Under tv-galan The Armenia Music Award fick Eric ta emot pris som det största hoppet i Eurovision Song Contest 2011.

Utanför det officiella schemat har händelserna också gått utöver det vanliga, berättar Erics manager Tomas Lingman.

- Den stora ryska artisten Filipp Kirkorov har varit en av våra värdar under besöket, och det har inneburit en rad spektakulära upplevelser. Vi blev bland annat inbjudna till den ryska divan Alla Pugatjovas privata födelsedagsfirande, som en inleddes med storslagen gala på Kreml för att sedan avslutas med privat middag på exklusiva Metropolitan, säger Lingman.

Avbokades från tv-show

Men allt gick inte som på räls i Moskva för Eric Saade. På torsdagen skulle han medverka i tv-programmet Star Academy på den statliga tv-kanalen Channel One. Några timmar innan programmet fick han veta att hans medverkan var inställd.

- Jag fick snabbt klart för mig vad som hade hänt efter samtal med personer som är involverade i produktionen och anställda på Channel One. Jag kan inte gå in på exakt hur det gick till, men jag kan säga att Erics medverkan inte var så populär hos det ryska ESC-bidragets entourage, med baronessan i spetsen. Vi har inte träffat dem, men jag tycker att det är väldigt tråkigt och beklagligt. När nu detta i stället vändes till vår fördel så ökade ju bara intresset för Erics besök i Ryssland, vilket har gjort den ryska artisten och hans folk lite stressade, säger Tomas Lingman.

Alexej Vorobjovs manager är baronessan Ekatarina Geshman Valdek. Hon menar att den ryska artistens entourage inte hade något med avbokningen från tv-showen att göra.

- Vi är i fullständig chock. Det var antagligen tv-kanalen som gjorde avbokningen. Det här är en talangjakt, och eftersom Eric Saade vunnit talangjakten Popkorn kan man ha sett honom som representant för en konkurrent, säger hon till svt.se.

Popkorn är en talangjakt som hålls i bland annat köpcentrum på olika håll i landet. Eric Saade vann tävlingen 2006, då den hette Joker.

Kritik mot glasburen

Den andra delen har uppstått av att användare som laddat upp filmer på YouTube anklagat Eric Saade för att ha stulit både danssteg och idén med glasburen från Alexej Vorobjov. Den ryska artisten använde en glasbur som sprängdes på liknande sätt redan 2007. Samtidigt har en rad internationella storstjärnor använt effekter med krossat glas genom åren.

- Alex är mycket omtyckt här i Ryssland, och några av hans fans måste ha gjort de här filmerna, säger Ekatarina Geshman Valdek.

Utöver det har citat figurerat i ryska tidningar där Alexej Vorobjov riktar skarp kritik mot Eric Saades användande av dansstegen och glasburen. Tomas Lingman menar att anklagelserna är befängda.

- Eric hade ingen aning om vem denna Aleksej var förrän vi visade honom det här YouTube-klippet i torsdags, och i övrigt är ju detta bara ett billigt sätt att skapa rubriker. Jag personligen och Eric som artist har blivit utsatta för en rad påhopp av Aleksejs folk under denna helg. Jag kan bara beklaga att de väljer "dirty games", säger Lingman.

Positivt med influenser

Ekatarina Geshman Valdek är oförstående och menar att Alexej Vorobjov inte har uttalat sig negativt om Eric Saade. I stället pekar hon på en rad intervjuer där Vorobjov tagit saken med ro. I den ryska tidningen MK förra måndagen förklarade han att han själv har många influenser i sitt artisteri.

- Jag vill inte anklaga någon för plagiat, tvärt om. Om jag påverkar andra artister i Europa är ju det den största komplimang jag kan få! säger Vorobjov till tidningen.

Ekatarina Geshman Valdek är upprörd på tidningsskriverierna där andra citat figurerat.

- Vi har inte riktat några anklagelser över huvud taget. Vi överväger att göra en rättssak efter de här tidningsskriverierna. Jag och Aleksej försökte träffa Eric backstage efter showen här om dagen och gottgöra det som hänt, men de sade att Eric behövde duscha och släppte inte in oss, säger hon.

Svenskt team

Det ryska bidraget i Eurovision Song Contest heter Get You och är skrivet av svensk-marockanen RedOne tillsammans med flera låtskrivare med svenskanknytning. En stor del av Rysslands team både på och bakom scenen är svenskar.

- Den här konflikten är artificiell. Alex är dubbelt så lång som Eric och kommer från ett av världens största länder, varför skulle han ge sig på Sverige? Han är känd för att vara en vänlig person, säger Ekatarina Geshman Valdek.

Eric Saade har själv valt att inte uttala sig om diskussionen sedan hemkomsten i söndags. I stället har han skickat en hälsning till sina fans via sin officiella Facebook-sida.

- När det gäller grejen med den ryska ESC-låten förstår jag inte vad de håller på med. Jag tänker inte ge mig in i några "dirty games" eller hålla på med skitsnack inför ESC. Jag slår dem på scenen i stället, hälsar han.

Stort ryskt intresse

Uppståndelsen har dock varit positiv för Eric Saade, menar Tomas Lingman. Efter den inställda showen blev uppmärksamheten kring honom i Ryssland ännu större.

- Ingen annan ny utländsk artist har fått så mycket uppmärksamhet i media och tv under ett promotionbesök i Ryssland. Antalet fans i Ryssland växte väldigt snabbt under helgen, och många av dem har väntat varje dag utanför vårt hotell, berättar Lingman.

Redan innan segern i Melodifestivalen 2011 fanns ett ryskt intresse för Eric Saade, och besöket i helgen var en del i en långsiktig plan för att lansera honom på den ryska marknaden. Inför Eurovision Song Contest lanseras också bidraget Popular i hela Europa mot radio och andra medier.

Nästa helg kommer Eric Saade att besöka en tv-sänd eurovisionsshow i Frankrike.

Artikeln hittar ni här!

//Celine och Malin



    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar: