Category: Artiklar | 2011-05-09 | 20:55:01

Äntligen fungerar glaset

Att få Eric Saades glasbur att sprängas har visat sig svårare än väntat för arrangörernas specialeffektsteam i Düsseldorf. Man misslyckades med att få glaset krossat när Eric repeterade första gången, och när han gjorde ett andra försök på fredagen var resultatet detsamma. Eric svor så att det ekade i arenan. Men till slut fungerade det.

Laddningarna till glasburen som sprängs i slutet av Popular måste sitta exakt, annars smäller inte glaset. Därför fungerade inte specialeffekten när det svenska numret repeterades på tisdagen. Och därför fick den svenska delegationen genomföra en extrainsatt repetition sist på fredagen.

- Vi vill ha sett att glaset har sprängts allra minst två gånger i rad. Annars vet man inte vad slumpen säger i sändningen på torsdag, säger Eric.

Men trots ändringarna lyckades inte arrangörerna få glasrutan att sprängas vid det första försöket på fredagen. Eric visade sin frustration öppet.

Arrangörerna har med samma metod flera gånger sprängt glaset utan problem i anslutning till arenan. Därifrån har man transporterat glasburen 200 meter till scenen, och på vägen tror man nu att antingen glaset eller sprängladdningarna har rubbats något, vilket har gjort att glaset förblivit intakt. Transporten är borttagen nu, och på det andra försöket på fredagen fick man glasrutan att krossas.

Eric Saade i arenan. Foto: SVT

"Som en bitchslap"

Nu kommer Eric att använda glaset i sina repetitioner mer än beräknat, för att vara säker på att det fungerar i sändningen. Det blir ett tufft jobb för svenskhoppet, eftersom han får ont av glaset när det sprängs.

- Alltid, det känns som en bitchslap! Det är därför som det är extra viktigt för mig att skydda ansiktet. Resen av överkroppen skyddas av skinnjackan.

- Det är härdat glas som inte blir lika vasst, som på en bilruta. Det är därför det blir vitt när det sprängs, berättar han.

Skillnaderna mot framträdandet med Popular i Melodifestivalen är att man nu har begränsat spridningen av glassplittret mer för att underlätta städningen, och det är tunnare glas än i Sverige.

Omvänd sprängning

Dessutom har man vänt på hela sprängningen, så att den sista glasrutan som krossas är vänd mot scenens bakkant. Det var ytterligare en anledning till att det var viktigt för Eric att repetera numret en extra gång.

- Vi hade inte testat det nya upplägget där jag går ut bakvägen. Det blir en ganska mäktig bild eftersom hela arenan med publiken är i 
bakgrunden, säger Eric.

Men just momentet där han går ut är svårt.

- Jag halkade nästan i Globen. Det fanns en anledning till att vi valde att klippa in publiken där. Jag hade halkat två gånger på repetitionerna.

Under repetitionen på fredagskvällen såg Eric till att ta sig ut försiktigt, och han var efteråt mån om att den bildsekvensen inte förekommer i slutproduktionen.

Nu planerar den svenska delegationen att pröva glaseffekten vid en rad ytterligare repetitioner för att vara säkra på att den fungerar. Redan tidigt på lördagsmorgonen repeterar Eric Saade igen i arenan.

LÄNK

//Celine



    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar: