Category: Melodifestivalen | 2011-02-21 | 08:26:28

Eric Saade flyttade musikens gränser



Eric Saade är favoriten till att vinna Melodifestivalen 2011. Utan att killen ens har musiken i fokus. Och det finns ett tecken som redan nu kan utvisa att det blir Eric Saade som Sverige skickar till Eurovision Song Contest.

Eric Saade berättade nyligen att han ser sig som entertainer snarare än sångare. Det tror jag är en passande beskrivning.

Visst kan han sjunga, men det finns annat som Eric Saade har större talang för. Knock out-dans och utstrålning kommer man långt med.

TALANDE PUBLIKUNDERSÖKNING.
De flesta ser Eric som en av favoriterna till slutsegern i Melodifestivalen 2011. Men hur han står sig mot de andra segerkandidaterna tycks för de flesta mindre klart. Om de inte analyserar publikundersökningen från fredagens repetition i Linköping, som vi traditionsenligt publicerade på fredagskvällen omkring 22.30.

Publikundersökningen är en stark indikation på hur det kommer att gå i sändningen. Men den här gången var den inte särskilt talande för resultatlistan bakom ettan Eric Saade. Han fick nämligen ensam nästan hälften av rösterna. Det statistiska underlaget för resten blev ganska knapert.

Att en artist vinner publikundersökningen så överlägset har jag aldrig varit med om under alla mina år på Melodifestivalen. Eric Saade fick fyra gånger så många röster som The Playtones på andraplatsen. Oddsen för den som spelade på honom var nere i 1,01 gånger pengarna.

Det här handlar om en favorit av Carola-proportioner.

TV-ANTHEM
Och ändå har Eric Saade en låt som består av en enkel trall som överproducerats – på ett helt underbart sätt – till något som Alexander Bard helt säkert skulle kalla för en "tv-anthem". Det här är gjort för att slå knock på oss i tv.

Och det fungerade. Med sin blixtrande show, enorma utstrålning, coola specialeffekt och framför allt briljanta dans tog Eric Saade Sverige med storm en gång till. Men det var knappast låten som såg till att jobbet blev gjort.

Jag brukar säga att låten är minst 50 procent av ett bidrag i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Det brukar vara ett försvar mot ogenomtänkta och okunniga angrepp på festivalerna. Det går inte att komma ifrån att annat spelar in, men låten är den viktigaste faktorn.

Men med "Popular" fick de som hävdar att festivalen inte är en ordentlig låttävling längre vatten på sin kvarn. Aldrig tidigare har väl ett bidrag där själva musiken är så marginaliserad nått så stor framgång i Melodifestivalen.

MALMÖS STARTFÄLT AVGÖR.
Med stöd i publikundersökningen och i scenshowerna tror jag att Danny inte kan rå på Eric Saade i Globen. Däremot håller jag fortfarande öppet att det kan dyka upp någon i den sista deltävlingen som stjäl kronan, som så många gånger förr.

Malena Ernman och Anna Bergendahl gjorde det 2009 och 2010. Gick vidare som skrällar från Malmö och vann hela Melodifestivalen. I Melodifestivalen 2011 tror jag att Anders Fernette, Linda Bengtzing och Nicke Borg alla har möjligheten – om någon av dem kommer med en kanonlåt.

Om inte tror jag att den enda kvarvarande Saade-konkurrenten är Melody Club (Love Generation har inte större chans än Cosmo4 2007 – tittarna har aldrig röstat på låtskrivare). Men fortfarande förutsatt att de har en låt som sitter som en smäck i sammanhanget.

Troligtvis träffar ingen av dessa mitt i prick – och troligtvis blir det Eric Saade som Sverige skickar till Düsseldorf.

SHOWEN.
Hur kommer det i så fall att gå? Tja, Eric har med sina libanesiska rötter utan tvekan ett utseende som inte lär vara någon nackdel. När han delade ut Sveriges röster i Eurovision Song Contest 2010 gjorde hans charm att klippet blev ett litet internationellt YouTube-fenomen.

Bland de utländska fansen till Eurovision Song Contest har Eric Saade många beundrare – medan andra rynkar på näsan åt ett nummer som sätter show framför låt. Att Kattarp-sonen skulle gå vidare från semifinalen ser jag som självklart. Får han köra glaskrosstricket även i Europa kan han rent av komma att bli Showen i tävlingen. Sedan kommer han att ställas mot ett bidrag som blir Låten.

Antingen vinner Showen (Lordi, Dima Bilan) eller Låten (Marija Šerifović, Lena) – eller både och (Alexander Rybak).

//Malin.
Länk.


    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar: