Category: Artiklar | 2011-07-31 | 22:19:12

Barnvänlig fest med Eric Saade

"Så länge trummorna pumpar skapar han en barnvänlig feststämning som smittar av sig." Hannes Grönberg var på Eric Saades konsert. Här är recensionen.

KONSERT. Vetenskapen har räknat ut att den ideala poplåten är tre minuter lång, ge och ta femton sekunder. Så lång är George Harrisons ”Here comes the sun”, så lång är Brian Wilsons ”God only knows” och så långt är ett tävlingsbidrag i melodifestivalen. Det är också precis så länge vi är vana vid att se och höra Eric Saade. Det är en tidsram som passar honom perfekt: han studsar upp på scenen, leker sig igenom en låt och försvinner sedan spårlöst ut bakom kulisserna.

Men framgångarna i treminutersformatet har snabbt tvingat sångaren att breda ut sig över större tidsrymder. På de två soloskivorna har det fungerat sådär med ett låtmaterial som blivit fattigt bortom hitsen. Scenen framstår då som en mer naturlig planhalva. Saade vann ju Melodifestivalen lika mycket med sin glasbur och sina danssteg som med sin sångröst och sin låt.

Med utropet "hem ljuva heeem" berättar han också att Helsingborg är rätta platsen att se honom. Trots spöregnet har han energi nog att driva ett pågatåg från Malmö till Helsingborg och ett leende som kan tämja en hungrig vargflock bara med vänster mungipa. Också låtmaterialet håller bättre när han får plocka russinen ur kakan i stället för att spä ut med mera vetemjöl. Låtar som "Made of pop" och "Manboy" är pigga dängor som passar perfekt för en publik full av barn på föräldrarnas axlar.

Sången blir bitvis både spänd och andfådd men att Saade inte är någon muskelsångare visste vi redan och en stor röst är inte alltid nödvändig när man ska leverera poprefränger. Särskilt inte när han får hjälp av publikens bedårande barnkör.

Upplägget är ambitiöst med dansare, videoshow och ett liveband som ger låtmaterialet välbehövligt liv och variation. En del utfyllnad blir det och inte minst balladerna har svårt att fastna. Eric Saade känns ännu inte riktigt mogen att tackla de stora känslorna i lägre tempo.

Men så länge trummorna pumpar skapar han en barnvänlig feststämning som smittar av sig. Då är han en charmerande popspoling som faktiskt håller i mer än tre minuter.

Källa

//Celine



    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar: