Category: Artiklar | 2011-06-06 | 20:54:21

Tusentals på "Sankt Erics" torg

”Hallå Uppsala”, med de inledande orden gick Eric Saade in på scenen på S:t Eriks torg. UNT:s Sara Steinholtz Sparby var på plats under nationaldagsfirandet i Uppsala.

Men redan vid 12-tiden var det fullt med nationaldagsfirande familjer på torget. Små, ivriga flaggviftare trängs glatt med varandra och dansar för fullt tillsammans med piraten Tarzan. De flesta har föräldrarna hack i häl som verkar något nervösa att tappa bort sina guldklimpar i folkmassan.

Dagens festligheter tillsammans med en obarmhärtigt varm sol har lockat ut stora mängder Uppsalabor i vimlet. Familjen Adan med barnen Isak, Nora och Aron står i kö till ansiktsmålning och storebror Isak får snabbt en svensk flagga ditmålad på kinden. De har firat nationaldagen varje år sedan de fick barn och tycker att det är roligt att skapa nya traditioner kring firandet, även om det kan vara lite kaosartat på staden.

Borta vid Parksnäckan är medelåldern något högre. Trots de medryckande rytmerna från bandet Man Luckerz på scenen, tar publiken det lugnt och viftar väldigt försiktigt med de blågula flaggorna. Där hålls det även ett traditionsenligt tal till Sverige av kommunfullmäktiges ordförande Lars Bäcklund och Uppsala kammarkör sjunger vackert om fosterlandet Sverige. Uppsalaskådespelaren Sam Kessel läser två texter ur Dag Hammarskölds dagböcker och med de spontana, inledande orden ”jag tänker att vi kan fira den här dagen tack vare att folk ’back in the days’ slogs för vår frihet och jämställdhet”, plockar han charmpoäng bland åhörarna.

Även utanför Parksnäckan, runt om i Stadsparken är det fullt med picknickande Uppsalabor. De vana nationaldagsfirarna Inga-Lill Kjettselberg och Marianne Wiklund tar igen sig med en kopp kaffe i skuggan och njuter av att lyssna på musik och att titta på folk. De satt mitt i solen inne vid scenen tidigare, men blev lite väl svettiga efter ett tag.

Dagens höjdpunkt, i alla fall för de yngre nationaldagsfirarna är helt klart eftermiddagens Eric Saade-konsert på S:t Eriks torg. Både torget och trapporna upp till Domkyrkan är proppfulla med förväntansfulla, skrikande fans. Det är svårt att se och de allra minsta blir upphivade på mammas eller pappas axlar. När Eric Saade sedan tar de inledande tonerna till melodifestivaldängan ”Popular”, gungar hela S:t Eriks torg. När han ropar ”händerna i luften” viftar både stora och små allt vad de kan med sina flaggor. Parksnäckan kan slänga sig i väggen.

Källa

//Celine


Postat av: Clara :)

Hejsan! Tack för en superblogg! Hihi jag var på Erics konsert på nationaldagen, och han tog upp mig på scen! Blev överlycklig! :D Kolla gärna min blogg :)

2011-06-11 @ 21:09:39
URL: http://clarasclara.bloggplatsen.se

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar: